Organisatieadviseur Sociale Veiligheid

Fellow Traveller bij

Trauerarbeit voor bestuurders en managers in openbaar bestuur en organisaties

Freud heeft een prachtige term gemunt: Trauerarbeit. Trauerarbeit betekent serieus werken aan je verdriet, zodat het verwerkt kan worden. En dat niet alleen bij verlies van een partner of familielid. Daar ‘mag’ je legitiem rouwen, hoewel….ook weer niet te lang, want dan weet de omgeving zich op een gegeven moment geen raad meer met jouw verdriet. Bij verlies van werk komen er vaak gevoelens van schuld en schaamte, die het verdriet om het verlies van werk, betekenis en identiteit verdringen.

In de fellow travellerpraktijk van Mieke van den Broek-Hanskamp mag bewust en actief gerouwd worden door bestuurders en managers die ten prooi vallen aan verdriet over persoonlijke loopbaanomstandigheden waarbij onverwerkte gevoelens van verlies een nieuwe start kunnen belemmeren. Het is mooi om te weten wanneer je klaar bent met iets en ook weer klaar bent voor iets. Er is een mooie uitspraak over ‘Leven met vier keer L’, to live, to love, to learn and to leave a legacy (Stephen Covey).

Begeleiding en adviestrajecten bij ongepland en ongewenst verlies van werk, baan of functieKrijg je opeens een slechte beoordeling? Heb je een conflict met je leidinggevende, of is er sprake van een verschil van inzicht over het beleid? Brengt je werk je in een integriteitsprobleem? Vaak gaat het hier om de buitenkant van het probleem. Het lukt je niet meer om onbevangen succesvol te zijn. Er ontstaat een krampachtige situatie. Je voelt je erbuiten staan. De binnenkant van het probleem kan echter een heel andere zijn. Waar niemand schuld aan heeft, maar wat wel serieus genomen moet worden. Wanneer we de werkelijke oorzaak van het probleem te pakken hebben gekregen, gaan we aan de slag met verwerking ervan. En leidt dat tot verlies en afscheid van baan of functie, dan is het zaak om ‘het beest in de ogen te kijken’. Dat geeft ruimte voor een nieuwe kijk op jezelf, je kwaliteiten en jouw voorwaarden voor een inspirerende werkomgeving waar je weer opnieuw tot bloei kunt komen.


Revitalisering: na een crisis weer fit aan de slagHet leven is niet maakbaar. Er kan van alles gebeuren waardoor je tijdelijk minder goed functioneert. Ook in dit traject kijken we naar oorzaken en samenhang in wat je overkomt. Dat kan nieuwe inzichten geven, die je helpen om weer vitaal te worden en je werk weer fit en gezond op te pakken.

APPA-coachingin samenwerking met Geerts&Partners: Klaar voor een nieuwe start! Je hebt je ziel en zaligheid gelegd in een functie in of voor het politieke of ambtelijke openbaar bestuur. En dan zijn er verkiezingen. Je valt buiten de boot. Of jouw burgemeesterschap wordt niet verlengd. Je ervaart onderweg dat je niet (meer) op je plek zit. Wég wethouderschap, ambt of functie. En dat niet alleen: je verliest veel meer dan dat. Immers, jouw identiteit en je werk vielen samen. Je positie in de samenleving verandert volledig. Je wordt weer gewoon burger. Je bent niet interessant meer voor veel mensen. En dan ga je terug naar je oude functie, of op zoek naar iets anders of iets nieuws. Die ontdekkingstocht vergt een open houding. Wat kun je over jezelf en jouw ontwikkeling leren na die spannende tijd als bestuurder? De APPA-regeling geeft je de mogelijkheid om hier tijd aan te besteden. Samen met Geerts& Partners is Mieke hierbij jouw fellow traveller.'Strict on the matter, empathetic towards people'.